Domaine Airborne

Het oudste gebouw bij Domaine Airborne dateert uit de 16e eeuw en de hoeve heeft daarmee een rijke geschiedenis. Het heeft lokaal altijd bekend gestaan onder de naam “La Guidonnerie” en is hiermee vereeuwigd op landkaarten die in in opdracht van Napoleon zijn vervaardigd. Een landkaart uit 1810 laat de bebouwing uit die periode zien en vernoemd de hoeve op de locatie waar we nog steeds te vinden zijn. In het midden van de 19e eeuw hebben er enkele flinke verbouwingen plaatsgevonden waardoor de huidige layout anders oogt dan de eerdere kaarten.

Kort voor de landingen in het kader van D-day, zaten enkele tientallen Duitse soldaten ingekwartiert in de hoeve en de meegebrachte leger paarden maakten volop gebruik van de omliggende weilanden. Hierin kwam snel verandering toen op 6 juni de eerste parachutisten in de omgeving van de hoeve landden. Één van de dropzones van de 101e Airborne Divisie van het Amerikaans leger, lag in de nabijheid. Verspreid landend vonden al snel de eerste schermutselingen plaats en de bewoners zochten dekking in een zeer grote kuil tegenover de woning. Door de zware gevechten nabij de hoofdweg naar UTAH beach was duidelijk dat de hoofdwoning niet meer geschikt was voor gebruik. Na de bevrijding was een rigoreuze restauratie noodzakelijk.

Tot het jaar 2000 is de boerderij in functie geweest als melkveehouderij. In dat jaar werd een ommezwaai gemaakt naar de toeristenindustrie. Enkele bed en breakfast kamers werden geopend en een voormalige stal werd omgebouwd naar een auberge. In het jaar 2017 kwam de “La Guiddonnerie” onder nieuw beheer. Toen is de keuze gevallen om de WO2 geschiedenis te accentueren door de opening van een gethematiseerde B&B accomodatie. Hiermee wordt recht gedaan aan het verleden in dit gebied, waar inmiddels vele films en boeken aan gewijd zijn. Het aantal kamers werd fors uitgebreid en de auberge werd omgedoopt tot een “mess hall”. In de diverse ruimtes, maar ook buiten wordt de geschiedenis geaccentueerd met authentieke stukken. Onze gasten wanen zich een moment een terug in de tijd. Met de ontvangst van inmiddels meer dan 33 nationaliteiten en hiermee gepaard gaande positieve waarderingen, maakt ons trots op het reeds bereikte resultaat.

Bij ons stapt u midden in de geschiedenis, waar wij u alles over kunnen vertellen.

Loading...
  • In de buurt
ajax-loader

Domaine Airborne