Oorlogsmuseum Niemandsland

Oorlogsmuseum Niemandsland

Oorlogsmuseum Niemandsland is een stichting die zich bezighoudt met het oorlogsverhaal van de Betuwe.

Het oorlogsverhaal van de Betuwe wordt in het museum op unieke wijze vertelt. Door middel van touchscreen schermen, persoonlijke verhalen en voorwerpen van burgers, geailleerden en Duitsers vertelt museum Niemandsland het complete verhaal.  

In 2022 heeft museum Niemandsland zijn mobiele educatie dependance in gebruik genomen. Een omgebouwde GMC truck brengt het oorlogsverhaal van de Betuwe naar het schoolplein. De leerlingen ontdekken op interactieve wijze het verhaal van hun personage. In de klas vertellen ze elkaar wat ze geleerd hebben. Daarna komen de kinderen op bezoek in het museum voor een rondleiding, in ons museum zullen zij deze 7 personen weer tegenkomen.

Een uniek gebied met een uniek stuk geschiedenis. Niet voor niets zijn er hier zo veel WO2 monumenten, markeringen, verzamelingen, historici en werkgroepen binnen de historische verenigingen. Allemaal deskundigen die stuk voor stuk een verhaal van de Betuwe tijdens WO2 kunnen vertellen. En deze geschiedenis dreigt onderbelicht te blijven. Wij willen al deze verhalen samenbrengen tot het Betuwse verhaal. Daarom hebben wij het initiatief genomen om het Betuwese oorlogsverhaal in ons museum te gaan vertellen aan de nieuwe generaties. Een museum over een uniek stuk geschiedenis.

Stichting Oorlogsmuseum Niemandsland stelt zich ten doel het in stand houden van het Oorlogsmuseum Niemandsland, het voor een breed publiek levend houden van de krijgsverrichtingen in de Betuwe ‘’nergens in Europa werd zo lang gevochten als hier”, de herinnering daaraan en de gevolgen daarvan voor de bevolking, het verzamelen en uitdragen van kennis door middel van onderzoek, educatieve projecten, presentaties en publieksactiviteiten alsmede het bieden van ontmoetingsplaatsen voor herdenken en voorts al het geen daarmee in de meest ruime zin verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Wij zijn altijd op zoek naar, oude foto’s, voorwerpen, materialen en verhalen over de Betuwe tijdens de 2e Wereld oorlog. Allemaal onderdelen die ons op weg kunnen helpen het onderbelichte verhaal onder de aandacht te krijgen. Daar hebben wij ook uw hulp bij nodig.

Helpt u ons de geschiedenis vast te leggen?

Loading...
  • In de buurt
ajax-loader

Oorlogsmuseum Niemandsland