Musée du Mur de l'Atlantique Batterie TODT

Het museum ‘Musée du Mur de l’Atlantique Batterie TODT’Batterij Todt is een kustbatterij gebouwd door de Duitse Wehrmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het complex werd gebouwd door Organisation Todt, nabij het Franse dorp Audinghen, aan Het Kanaal bij Cap Gris-Nez in het departement Pas-de-Calais. Het maakte onderdeel uit van de Atlantikwall en de bewapening bestond uit vier kanonnen met een kaliber van 38 centimeter. Het maximum bereik lag op 55 kilometer en de granaten konden Engeland bereiken.

Geschiedenis over Batterie Todt

Dat de Todt-offensieve batterij werd ingehuldigd, in het bijzonder in aanwezigheid van Grand Admirals Raeder en Dönitz. Met 4 artilleriestukken van 380 mm in kazematten (bunker), werd dit werk dat tot dan toe Battery Siegried heette, omgedoopt tot ” Batterij Todt ” ter nagedachtenis aan de Duitse constructeur die in januari 1942 omkwam bij een ongeval in de luchtvaart.

Deze batterij, niet ver van Kaap Griz-Nez gebouwd en richting Engeland gericht , vormde een formidabel geheel. Het vuurde scherpe of percussieve granaten tot 42 kilometer af. De Kriegsmarine had toen een strategische ligging: een afstand van 29 km scheidt Griz-Nez van Douvre , zodat het gemakkelijk de Engelse kust bereikte.

Onder bevel van luitenant-commandant Kurt Schilling had het 242e kustartilleriebataljon de leiding over de offensieve batterijen van Pas-de-Calais: de Lindemann-batterij, de Grosser Kurfust-batterij, de Gris-Nez-batterij en de batterij Todt.

De Turm I (waar het museum nu is gevestigd) vuurde zijn eerste granaat af op 20 januari 1942 . De activiteit van de batterij was levendig gedurende het jaar 1942, discreter in 1943 en belangrijk na 6 juni 1944. Inderdaad, ondanks enkele schoten op de dag van D-Day , D-Day , is het 29 september 1944 dat Duitse soldaten moesten reageren op de meest massale aanval van de geallieerden. Twee dagen na de inhuldiging, op 12 februari 1942 , kwam de batterij in actie door een tegenbatterij af te vuren om de doorgang van de slagschepen “Gneisenau”, “Scharnhorst” en “Prinz Eugen” langs de kusten veilig te stellen.

De 3rd Canadian Infantry Division , onder bevel van Klaus Momber en komende uit Normandië (na Boulogne te hebben bevrijd en Calais te hebben ingenomen), zou nu de batterij Todt aanvallen. In die tijd werden de kazematten beschermd door mijnenvelden, netwerken van geëlektrificeerde draden en antitanksteunpunten, die haastig werden geïnstalleerd. Machinegeweren en veldkanonnen die waren teruggevonden van de terugtrekkende troepen waren verzameld rond de sector Gris-Nez, verdedigd door 1.800 matrozen en soldaten . Landverdediging werd verzekerd door een gordel van “tobrouks” (gaten met gecementeerde randen) bewapend met 8 mm machinegeweren in verschillende aantallen. Een batterijbemanning bestond uit 18 mannen en 4 officieren voor een 380 mm kanon.

De aanval van 29 september 1944 begon om 6.35 uur met hevig artillerievuur, bijgestaan ​​door de 9e brigade van de 3e Canadese ID. Het is de North Nova Scotia Highianders die werd belast met de verovering van de Todt-batterij. Zijn leider, luitenant-kolonel DF Forbes, maakte zichzelf beroemd in het hele Engelse leger door zichzelf op de gepantserde deur van de Turm te kloppen om te informeren over het belang van het garnizoen: het “B” squadron van het 6th Armored Regiment, de Falails, Crocodiles en Awres tanks van de Britse 79th Armored Division waren aanwezig. Om 6.45 uur was het de algemene aanval en om 10.30 uur waren overal de witte vlaggen gehesen.

Deel 2 was het laatste dat vuurde toen de Canadese infanteristen zich al boven de kazemat bevonden. De verovering van het Duitse hoofdkwartier in Cran aux Eufs betekende de overgave van het hele bouwwerk, evenals het verbranden van het camouflagenet in deel I, een vuur dat indruk maakte op de Duitse matrozen. De kazemat in kamer nr. 3 werd verpletterd door zware bommen. Kazemat nr. 4, in het bos, bood weinig weerstand.

Ten slotte stuurde brigadegeneraal Rockingham de burgemeester van Dover de witte vlag die over Todt Battery was gevlogen.

Loading...
  • In de buurt
ajax-loader

Musée du Mur de l'Atlantique Batterie TODT