Stichting Oorlog in de Peel

Het ontstaan van het museum

“Tijdens de oorlog kwam er een Duitse soldaat bij mijn opa en zei dat voor hem de oorlog niet meer hoefde en dat hij terug wilde naar zijn vrouw, opa gaf hem daarop burgerkleding en zo vertrok de Duitse soldaat.” De rugzak, gasmaskerbus, regencape, bayonet en zijn schopje.

De complete uitrusting bleef achter en vader Pouwels verstopte de spullen. Na de bevrijding van America, op 22 november 1944, ging hij met de Engelse soldaten mee om te werken. Zodoende kwam hij op vele plaatsen waar spullen lagen en kreeg hij interesse om ze te bewaren. In 1975 werd vader lid van de documentatie groep ’40-’45. In de jaren daarna ging  ik (Edie) ook dikwijls mee naar de beurzen, zo leerden wij vele mensen kennen waaronder verzamelaars en verzetsmensen. “In 1983 kocht ik een Willys jeep, deze heb ik geheel gerestaureerd dat 2 jaar duurden.

In 1985 was er een expositie van hobbyisten in America. Mijn vader haalde de spullen van de zolder en de jeep moest ook mee.” De bezoekers waren zeer positief over de expositie er waren vele dorpsbewoners die nog spullen uit de oorlog hadden liggen en vonden dat deze bewaard moesten blijven bij Thei Pouwels. Daar zijn ze dan ook in goede handen. “Hierna heeft mijn vader (Thei) nog vele tentoonstellingen verzorgd en werd hij ook dikwijls gevraagd om met de spullen te komen als er een herdenking was over de Tweede Wereldoorlog.

Als er een boekje over de oorlog uitkwam werd mijn vader gevraagd om er iets in te schrijven. In 2000 heb ik voor mijn vader in mijn huis een klein museum ingericht. Door de jaren heen zijn er al vele bezoekers geweest waaronder:
Engelse en Amerikaanse veteranen. Een generaal (BD) uit Noorwegen, die in de oorlog de rang van luitenant had in het Engelse Leger; Sverre “Jimmy” Bratland. Het doel van deze stichting is om de herinneringen aan deze belangrijke episode uit de geschiedenis in stand te houden, en deze unieke collectie te bewaren voor het nageslacht.

In “Oorlog in de Peel” zijn vele voorwerpen, uniformen en wapens te zien die een beeld geven van het dagelijkse leven van de soldaat en van de burger bevolking tijdens de oorlog.
Eveneens een belangrijke plaats in het museum heeft “de Zwarte Plak “.
“Een historisch verleden wat niet verloren mag gaan!”

Loading...
  • In de buurt
ajax-loader

Stichting Oorlog in de Peel