Oorlogsmuseum Ossendrecht

Het Oorlogsmuseum Ossendrecht is een privémuseum, opgericht door Jan de Jonge. Jan heeft zijn hele leven (geb. 1943) souvenirs van de tweede wereldoorlog verzameld. Het verzamelen begon in en om het huis in Zeeland, maar ook bij zijn grootouders in Brabant. Het verzamelen is een ware passie geworden. Van het begin af aan heeft Jan er plezier in gevonden en heeft hij anderen laten genieten of ‘griezelen’ van zijn verzameling. In de beginjaren gebeurde dit vooral in de vorm van herdenkingstentoonstellingen. Deze hield hij in plaatsen als Goes, Middelburg, Vlissingen, Dordrecht, Klundert, Eede, IJzendijke, Den Haag, Breskens, Utrecht, Westdorp, Hoogerheide en Amsterdam, maar ook in Belgische plaatsen als Essen en La Gleize.

De familie De Jonge woonde in het dorp Sinoutskerke, in de buurt van Goes, op een klein boerderijtje. Nadat Jan stopte met zijn baan in het onderwijs is hij langzamerhand een museum op gaan bouwen in de schuur aan zijn huis. Samen met enkele vrijwilligers heeft hij jaren aan het museum gewerkt en is hij doorgegaan met het verzamelen van nieuwe objecten. De staat van de schuur ging echter achteruit en uiteindelijk was renovatie noodzakelijk. Uitbreiding en herbouw waren toen niet mogelijk en er moest uitgekeken worden naar een nieuwe locatie. In het fotoalbum kunt u ook foto’s vinden van het museum in Sinoutskerke.

De schoonouders van Jan woonden op dat moment in Ossendrecht. Hier werd gezocht naar een huis met museumruimte. Deze werd ook gevonden, in de vorm van het voormalige Katholiek Militair Tehuis bij de Koningin Wilhelminakazerne, ook wel legerplaats Ossendrecht genoemd.

Loading...
  • In de buurt
ajax-loader

Oorlogsmuseum Ossendrecht