National Museum of Military History Diekirch

Het Nationaal Museum voor Militaire Geschiedenis in Diekirch, Luxemburg

Gestart in 1982 door een handvol enthousiastelingen en vrijwilligers, is het Nationaal Museum voor Militaire Geschiedenis in al die jaren uitgegroeid tot een belangrijke attractie van internationale faam vanwege zijn onpartijdigheid en evenwichtige weergave van evenementen.

“Nooit meer!”. Deze verontwaardiging, zo vaak gehoord van de directe getuigen van de verschrikkingen van de laatste Wereldoorlog, heeft een geest van samenwerking en vrede gekoesterd die vandaag in leven moet worden gehouden en bevorderd. De wonden die door de Tweede Wereldoorlog zijn toegebracht, zijn intussen grotendeels genezen. Voormalige tegenstanders zijn vrienden, goede buren en partners geworden.

Tot voor kort was het de toewijding van de veteranen en de directe getuigen die de overdracht van historische herinnering aan de generaties na de Tweede Wereldoorlog garandeerden, of het nu ging om het bezoeken van musea, gedenktekens, voormalige slagvelden, militaire begraafplaatsen, het organiseren van herdenkingsevenementen voor veteranen of gewoon het promoten van de actieve dialoog tussen de generaties. Als we echter de onvermijdelijke verdwijning zien van deze “eerste hand” dragers van het geheugen, moet men overgaan op andere manieren om het grotere publiek te informeren over de verschrikkingen van oorlog. Het is precies deze taak die het Nationaal Museum voor Militaire Geschiedenis in Diekirch als hoofddoel wil nastreven. Bijdragen aan “het doorgeven van de fakkel van de herinnering” is de informatieve, maar objectieve en onpartijdige weergave van een van de meest opvallende hoofdstukken van WO II, namelijk de “Slag om de Ardennen” van 1944/45.

Een reeks grootschalige levensgrote diorama’s, thematische exposities, wapens, uniformen, voertuigen, militaire uitrusting, talloze originele foto’s en veel persoonlijke artefacten illustreren hoe de gevechten van 1944/45 onze regio beïnvloedden. Het museum ziet het als zijn belangrijkste missie om de herinnering levend te houden zonder simplistische analyses of zwart-wit dualisme.

Een breed scala van meer dan 3.500 vierkante meter biedt onderdompeling in deze periode vanuit Amerikaans, Duits en civiel oogpunt. Andere delen van het museum geven een beeld van de geschiedenis van het Luxemburgse leger sinds 1945, het lot van de Luxemburgse soldaten tijdens WOI, WO II en de Koreaanse oorlog 1950-53, evenals hun talrijke humanitaire en vredesmissies.

Ons museum presenteert de gebeurtenissen van de beroemde Slag om de Ardennen (1944-1945) door middel van een reeks realistische diorama’s. Bezoekers worden uitgenodigd om het tragische lot van soldaten en burgers te ontdekken die midden in de strijd zijn gevangen. Centraal in het museum blijft de evenwichtige en objectieve historische weergave van de militaire operaties in de Ardennen vanuit Amerikaans, Duits en civiel oogpunt.

Meer dan 3.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte en talloze levensgrote indrukwekkende diorama’s geven inzicht in de dramatische en tragische situaties waarin zowel soldaten als burgers werden betrapt. Speciale showrooms bieden uitgebreide collecties wapens, uniformen, allerhande militaire uitrusting, wielen en rupsvoertuigen, naast tal van persoonlijke bezittingen, foto’s, documenten en kaarten. Het kernstuk van het museum is ongetwijfeld de gedetailleerde mock-up van de nachtelijke oversteek van de Sauer bij Diekirch op 18 januari 1945 door eenheden van de 5th U.S. Infantry Division.

Gebruikte bronnen;
– Foto’s, Militariacollector
Loading...
  • In de buurt
ajax-loader

National Museum of Military History Diekirch