December 44 Historical Museum

De passie voor de geschiedenis van Philippe Gillain en Gérard Grégoire leidde tot de oprichting van het Museum December 1944. Phillip verzamelde al militaire uniformen en materiaal sinds zijn veertiende jaar. Hij zocht in de Ardennen naar materiaal dat door zowel de Duitsers als de Amerikanen was achtergelaten. Toen hij in de jaren zestig van de vorige eeuw in la Gleize was, ontdekte hij enorme hoeveelheden uniformen en materiaal die de Waffen SS op hun vlucht hadden achtergelaten. Het was het begin van een van Europa’s meest indrukwekkende verzamelingen. Gérard Grégoire, die geboren was in la Gleize en als kind de gevechten had meegemaakt, had zich ten doel gesteld de oorlogsverhalen te bewaren. Hij schreef een boek waarin de gevechten rond la Gleize minutieus beschreven zijn en richtte met Phillipe Gillain tijdelijke tentoonstellingen in.

In 1989 opende Phillipe met de steun van de gemeente Stoumont en de Provincie Luik het museum in een nieuw pand van 500 m2 naast de oude pastorie, waar tijdens de belegering van la Gleize in de kelder nog een Duitse eerste hulppost was gevestigd.
De filosofie van de oprichters van het museum kan als volgt worden uitgedrukt; door het overdragen van de geschiedenis op een serieuze en realistische wijze wil men de komende generaties bewust maken van de gevolgen van een oorlog. Daarnaast wil men de herinnering levend houden van hen die hun leven verloren in de strijd tegen Hitler’s fascisme en racisme.

De Köningstiger 213 heeft voor het museum zijn plaats gekregen.

In 2012 zochten Phillipe en Gérard opvolgers met dezelfde passie om de geschiedenis van de regio te bewaren en over te dragen. In 2013, na een grondige verbouwing en modernisering van de hele tentoonstellingsruimte, is het museum aan haar tweede leven begonnen. Inclusief het pand van de pastorie is de oppervlakte van het museum zelfs verdubbeld en stijgt tot meer dran 1.000 m2. In 2019, is het versierd met nieuwe verzamelobjecten, dankzij de beschikbaarheid van de collectie van de nieuwe eigenaar Bernard Treinen, gepassioneerd door de Ardennen Offensief en vooral door de slag om La Gleize.

Zo is de erfenis van de geschiedenis voor de toekomst veilig gesteld. Het Museum December 1944, te midden van het slagveld waar honderden Amerikaanse en Duitse soldaten het leven lieten, is een plaats om te gedenken. Vele veteranen en hun nabestaanden kwamen en komen naar la Gleize om bij de vele monumenten stil te staan bij wat zich hier in 1944 heeft afgespeeld. Opdat wij niet vergeten en de geschiedenis zich niet mag herhalen.

Loading...
  • In de buurt
ajax-loader

December 44 Historical Museum