Pools weekend Historamawereld

Son en Breugel – Historamawereld, het museum dat ruim 2 jaar geleden naast museum Bevrijdende Vleugels in Best zijn deuren opende, organiseert op 13 en 14 april dit jaar weer een Pools weekend. Vorig jaar werd eveneens een Pools weekend georganiseerd, en omdat het evenement goed werd ontvangen, is door Historamawereld besloten om ook dit jaar stil te staan bij de rol die de Polen speelden bij de bevrijding van Nederland in 1944-1945. 

Waarom specifiek de Polen? Bij velen is bekend dat Engelsen, Amerikanen en vooral Canadezen ons land hebben bevrijd, maar dat ook de Polen zich actief met onze bevrijding hebben bemoeid is helaas een stuk minder bekend. Historamawereld geeft in dat weekend diverse lezingen.

Vrijdag
Op vrijdagavond wordt een unieke film van ongeveer 1,5 uur vertoond over de opstand in Warschau in 1944. De lezing bij deze film wordt gegeven door Hans Kardol van stichting ‘De Polen in Beeld’. Toegangsprijs is € 7,50 en aanvang is 19.30 uur; inclusief koffie en thee. Graag aanmelden bij rob@historamawereld.nl want het aantal plaatsen is beperkt. De film is in het Pools en Engels ondertiteld.

Zaterdag
De lezing over de ‘Vliegende Koe’ is om 14.00 uur, en wordt gegeven door Jos Korsten. De Vliegende Koe was een Sherman-tank in Poolse dienst. Jos Korsten neemt je mee met de Polen tijdens de bevrijding en weet een persoonlijke draai aan het verhaal te geven. De lezing was vorig jaar een groot succes en daarom gaat Jos dit jaar op herhaling. Deze lezing is gratis. Mis het niet!

Zondag
Lezingen door stichting ‘De Polen in Beeld ‘ starten om 11.00 en om 14.00 uur. Er zijn ook gratis lezingen over de Polen in relatie tot onze bevrijding.

In het weekend van 13 en 14 april zijn in de ‘peaceroom’ een aantal uniformen en uitrustingsstukken van Poolse militairen te zien, en ook miniaturen van Poolse legervoertuigen. In de grote hal zijn een tiental informatieborden te bewonderen die het verhaal van de Polen vertellen tijdens de periode 1939-1945. Buiten treft u re-enactors aan, uiteraard in Poolse uniformen, en authentieke legervoertuigen, waaronder een Sherman-tank.

Historamawereld is, net als Bevrijdende Vleugels, open van 10.00 tot 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom om meer te weten te komen over dit vergeten stuk geschiedenis. Historamawereld is gratis toegankelijk.

Loading...
  • Ook op deze locatie
  • In de buurt
ajax-loader

Pools weekend Historamawereld