Nationaal Monument Kamp Vught

Het herinneringscentrum is – uitgebreid en vernieuwd – heropend in november 2019 door Koning Willem-Alexander. De titel van de nieuwe vaste expositie is ‘Kamp Vught: 32.000 verhalen en

Het museum bevat een binnen- en buitengedeelte.
Buiten zie je aan de hand van de natuurstenen maquette hoe groot het kamp is geweest en hoeveel gebouwen er stonden. Om de honderd meter stond er een wachttoren, waarvan je reconstructies ziet. De nagebouwde barak naast de authentieke kampgracht met omheining laat zien hoe de gevangenen werden gehuisvest. De reconstructie is de helft van de oorspronkelijke grootte. Op het kindergedenkteken staan de namen en de leeftijden van de 1.269 joodse kinderen die in juni 1943 zijn weggevoerd met de ‘kindertransporten’ (zie ook deze site); inmiddels weten we uit onderzoek dat het om ten minste 1296 kinderen gaat. In totaal werden 3.014 ouders en kinderen afgevoerd in goederenwagons.

In het crematorium werden de lichamen verbrand van de gevangenen die in het kamp zijn vermoord of werden gefusilleerd. Hun lichaamsresten liggen in twee asputten naast dit gebouw.

De fusilladeplaats is gelegen in het bos, ongeveer 30 minuten lopen. Hier is een monument met de namen van 329 geëxecuteerde gevangenen. Op de plattegrond die je aan de balie ontvangt, wordt de route beschreven.

Loading...
  • In de buurt
ajax-loader

Nationaal Monument Kamp Vught