Museum De Bewogen Jaren '39-'50

Museum de bewogen jaren kent een gevarieerde en omvangrijke collectie van gebruiksvoorwerpen uit de W.O. II en Nederlands-Indië. Het tentoongestelde heeft betrekking op de militaire èn de burger geschiedenis uit die periode.
Geprobeerd wordt een “route te schetsen” door de tweede wereldoorlog in Europa èn Azië en de politionele acties in ons voormalig Nederlands-Indië. Er is een vaste opstelling in het museum die het verloop door de jaren heen schetst. Deze opstelling wordt regelmatig aangepast. Als bezoeker krijgt u een gids met extra informatie, deze kunt u tijdens uw wandeling door het museum, langs de vitrines, gebruiken.

De thematentoonstellingen geven extra aandacht aan bepaalde periodes en op deze manier wordt materiaal uit het magazijn van het museum tentoongesteld. Voor kinderen zijn er fotospeurtochten aanwezig die een bezoek voor hen ook speciaal interessant maken.
Het museum is erg goed bereikbaar. Alles is tentoongesteld op de begane grond en per rolstoel bereikbaar, wat natuurlijk erg belangrijk is.

Dagelijks zijn er minimaal twee personen aanwezig die u extra informatie en begeleiding door het museum kunnen verzorgen. Indien u met een groep komt en dit van tevoren aangeeft zorgen we voor extra begeleiding. Indien u vragen heeft kan u altijd mailen, bellen of zelf even binnenlopen in het museum.

De omvangrijke collectie die zowel chronologisch als thematisch tentoongesteld, omvat onder meer:

Inval en bezetting; uniformen en persoonlijke uitrustingen van Nederlandse, Belgische, Franse en Duitse militairen die in de begintijd van de Tweede Wereldoorlog in deze regio actief waren. Distributie, verduistering, surrogaatproducten en graanmolentjes: tastbare herinneringen aan het leven van alledag tijdens de bezettingsjaren.
Collaboratie en verzet; merktekens, emblemen en rangonderscheidingen uit de wereld van collaboratie en actief en passief verzet. Voorwerpen die in het verzet werden gebruikt, persoonlijke documenten en foto’s. Vervolging en vernietiging; impressies van en persoonlijke herinneringen aan het menselijk leed in de Duitse en Japanse gevangenissen en concentratiekampen. Onderduikers en pilotenhulp; een nagebootste schuilplaats geeft u een beeld van de omstandigheden waaronder ondergedoken joden, piloten en andere onderduikers vaak moesten leven.
Persoonlijke attributen, documenten, geschriften en foto’s completeren dit beeld.
Bevrijding; uniformen, uitrustingen en attributen van “onze” bevrijders, o.a. de Prins Irenebrigade, de 15e Schotse Divisie en de 53e Welsh Divisie.
Kamp Lage Mierde; tastbare herinneringen aan het barakkenkamp Lage Mierde dat o.a. dienst deed als: huisvesting voor arbeiders van de Dienst Uitvoering Werken (DUW) en van de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD) Opvangkamp voor evacués uit Gelderland en opvangkamp voor Molukse ex-K.N.I.L militairen en hun gezinnen.
Nederland-Indië Uniformen en gebruiksvoorwerpen van het K.N.I.L (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger) en de K.L. (Koninklijke Landmacht) Persoonlijke bezittingen van onze Indiëgangers.
Foto’s, documenten en pamfletten.

Wat heeft museum de bewogen jaren nog meer te bieden?
* Wilt u voelen hoe de Indiëgangers de tropen beleefde? Of de sfeer proeven van de Japanse bezetting en onderdrukking? Dit kan in de Indische kamer.
* Audio-visuele toelichting d.m.v. een viertal monitoren in het museum en een aparte “videoruimte” waar continu een of meerdere documentaire films te bezichtigen zijn.
* Een uitgebreid documentatiecentrum annex bibliotheek met computer en aansluiting op het internet.
* Educatief programma voor de schooljeugd; opname in toeristische fiets- en wandelroutes.
* Een aparte ruimte waarin ca. 2 a 4 maal per jaar een wisselende, thema tentoonstelling over de bewogen jaren 1939-1950 gehouden zal worden.
* Een kantine waar u rustig van een kopje koffie of van een frisdrankje kunt genieten.

Loading...
  • In de buurt
ajax-loader

Museum De Bewogen Jaren '39-'50