Musée Le Bunker de La Rochelle

Zodra het in juni 1940 in La Rochelle aankwam, eist het Duitse leger het Hôtel des Étrangers op. Een etablissement met 75 kamers waarvan de ingang uitkijkt op het Place des Trois Fuseaux, tegenover de hallen van de oude markt. In juni 1941 was het gereserveerd voor de Duitse marine, die besloot deze bunker naast het hotel te bouwen: het moest dienen als schuilplaats, in geval van een bombardement, voor de admiraal en de officieren van de onderzeeërs van de 3e flottielje die vanaf november in het hotel zal verblijven.

De bouw van de bunker, die tot oktober 1941 duurde, werd toevertrouwd aan het Duitse bouwbedrijf Hanbuch & Sohn, een onderaannemer van de Organisation Todt. De twee kleine gebouwen aan de rue des Dames 8 en 10, gelegen in het verlengde van het hotel, werden vervolgens gevorderd en hun voormalige bewoners verhuisden naar elders in La Rochelle.

Deze twee gebouwen worden met de grond gelijk gemaakt en gravers maken een grote uitgraving op de plaats waar deze bunker van 280 m² zal worden gebouwd met beschermende muren van 2 meter gewapend beton. Het heeft twee grote kamers voor in totaal 62 officieren en 6 individuele kamers, met name voor twee admiraals, een grote bar, een kantoor, een technische ruimte en toiletten. Op de bunker is een nieuw gebouw gebouwd dat van alle moderne gemakken is voorzien en dat nog steeds op zijn plaats is en dat een verlengstuk van het hotel wordt. De enige twee toegangen tot de bunker zijn via het Hôtel des Étrangers.

De stad La Rochelle zal van juni 1940 tot 27 augustus 1944 bijna 350 luchtalarmen ontvangen, dus de schuilplaats is veel gebruikt. Het historische stadscentrum is gelukkig nooit gebombardeerd, de 42 geallieerde bombardementen zijn allemaal uitgevoerd op de onderzeeërbasis La Pallice en het vliegveld van Laleu. Bij de Bevrijding op 8 mei 1945, na het 5e beleg van de stad, werd de bunker enige tijd hergebruikt door de Franse marine. Omdat er geen opening op straat is, worden de toegangen vervolgens afgesloten door de heer Menez, eigenaar van het Hotel des Étrangers. De bunker wordt dan vergeten…

In 1982 werd het hotel gekocht door een vastgoedontwikkelaar die de bunker ontdekte. Het oude hotel wordt gesloopt en een appartementengebouw wordt op zijn plaats herbouwd, maar wat te doen met de bunker? Het project is om het op te delen in kleine kelders voor de privé-appartementen erboven. De heer Jean-Luc Labour, werkzaam bij het VVV-kantoor van La Rochelle, verneemt dan van het bestaan ​​van deze bunker, die in zijn oorspronkelijke staat is gebleven, bezoekt hem en koopt hem van de projectontwikkelaar, waardoor hij wordt vervormd. . Nadat hij in 1984 een verzameling foto’s en materiaal uit die periode had verzameld, opende hij het voor het publiek als het “Museum van La Rochelle van de Laatste Oorlog” gedurende 10 jaar, van mei tot september. Vanaf 1994 was de bunker slechts af en toe open voor de “Nachtrondes” georganiseerd door het VVV-kantoor, de “Europese Open Monumentendagen” en de “Beroepsmaaltijden” georganiseerd door Mr. Labour. Eind 2012 hebben Luc en Marc Braeuer, reeds oprichters van twee musea in Loire-Atlantique en in de Manche, geholpen door een team van vrienden en geschiedenisliefhebbers, het opgeknapt.

Sinds mei 2013 is het weer open voor het publiek.

Loading...
  • In de buurt
ajax-loader

Musée Le Bunker de La Rochelle