Bunkermuseum Wn 12H

Het bunkermuseum is een initiatief van Stichting Informatiecentrum De Noordwester. Hier werd voor het eerst, kort na het jaar 2000, gesproken over het mogelijkerwijs realiseren van een bunkermuseum in de duinen op een plek waar ooit een daadwerkelijke opstelling van de Duitse bezettingsmacht heeft gelegen.

De Stelling 12H op Vlieland is aangelegd als onderdeel van de Atlantikwall. Wanneer de stelling is gebouwd, is niet exact bekend. Wel dat deze in 1942 in gebruik is genomen. Het doel van de stelling was het afslaan van een eventuele geallieerde landing. Hij bestond uit verschillende bouwwerken, waaronder drie woonbunkers, een keukenbunker en een houten commandobunker. De onderdelen waren met elkaar verbonden via loopgraven.

Ons plan was om de vrijwel geheel onder het zand gestoven stelling weer in oude staat te herstellen. Dit betekende: het uitgraven en blootleggen van de toegang van de bunkers, de verbindende betonnen loopgraven uitgraven en de met hout en graszoden/ heideplaggen versterkte loopgraven weer herstellen. Het herstellen van de diverse bunkers, de Tobruk, het betonnen geschutsemplacement en de twee gemetselde schuttersputten. Verder het herstellen van de houten commandantenbunker, de houten waarnemingspost, de houten bergplaats en de latrine en het houten geschutsemplacement. Daarnaast werd er een nieuwe ontvangstbunker gebouwd die ook geheel onder de grond kwam te liggen. Als voorbeeld voor deze bunker diende de keukenbunker die ooit deel uit maakte van de Oost-Batterij.

Loading...
  • In de buurt
ajax-loader

Bunkermuseum Wn 12H